-

Täysikuu vaa`an merkissä – Kohti syvempää paranemista

Pohdintoja ajasta

Sunnuntaina 13.4. kello 3:22 on Täysikuu. Täysikuu muodostuu, kun Aurinko ja Khiron ovat konjunktiossa oinaan merkissä ja Kuu vastapäätä vaa’an merkissä. Tämä asetelma, yhdessä Marsin neliöiden kanssa, muodostaa T-ristin – intensiivisen ja herättelevän kuvion. Tämä on otollinen hetki varjotyöskentelylle, sillä Aurinko valaisee Khironin kipupisteet – ne kohdat, jotka odottavat parantumistaan. Kun ne nousevat näkyville, saamme mahdollisuuden kohdata ne tietoisesti ja aloittaa paranemisprosessi. Kuu vaa’assa kaipaa tasapainoa ja harmoniaa, kun taas Aurinko oinaassa edustaa yksilöllisyyttä ja rohkeutta. Täysikuu kutsuu etsimään siltaa näiden vastakohtien välille. Mars toimii aktivoivana voimana, nostaen esiin tunteet, impulssit ja toiminnan tarpeen. Marsin ja Pluton oppositio lisää intensiteettiä – esiin voi nousta vallan, kontrollin ja uudistumisen teemoja. 10 asteen orbilla Pluto täydentää T-ristin Suuriristi kuvioksi. Tämä voi olla haastavaa, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden kasvuun ja muutokseen. Se puskee pintaan uutta elämää ja voimaa, jota tarvitsemme, jotta voimme kasvaa täyteen mittaamme. Nyt on mahdollisuus reagoida vanhoihin haavoihin uudella tavalla. Mieti, miten kohtaat kipusi ja miten ilmaiset vaikeita tunteita – tukahduttamalla vai rakentavasti purkamalla? Nyt on mahdollisuus muuttaa suhtautumistasi itseesi ja tunteisiisi. Rohkeus ei ole kivun tai pelon puuttumista – vaan kykyä toimia siitä huolimatta.

”Varjo on moraalinen ongelma, joka haastaa koko egopersoonallisuuden, sillä kukaan ei voi tulla tietoiseksi varjosta ilman huomattavia moraalisia ponnisteluja. Sen ymmärtäminen edellyttää persoonallisuuden pimeiden puolien tunnistamista läsnä oleviksi ja todellisiksi. Tämä teko on olennainen edellytys kaikenlaiselle itsetuntemukselle. ” — Carl Jung

 

 

Täydenkuun aikaan Kuu vaa’assa toimii Jod-kuvion kärkenä, kun Uranus sekä Saturnus ja Venus muodostavat siihen kvinkunssi-aspekteja. Tämä asettaa tunne-elämän ja sisäisen tasapainon paineen ja muutoksen keskelle. Jodin kärkipiste on kuin sielullinen "herätyskello" – jokin kaipaa muutosta, vaikkei se ole vielä täysin näkyvissä. Kuu vaa’assa etsii harmoniaa ja hyväksyntää, mutta voi vältellä rehellistä tunneilmaisua. Nyt korostuu tarve tunnistaa omat tunteet ja toimia sisäisen totuuden pohjalta. Uranus tuo oivalluksia ja ravistelee tunnekaavoja, Saturnus haastaa ottamaan vastuun, ja Venus muistuttaa arvoista ja ihmissuhteiden merkityksestä. Visualisoi Kuu vaakakupissa – mikä painaa? Kirjoita ylös tarinasi haavoittumisesta ja anna sen muuntua uudeksi voimaksi.

Vaaka on kuin silta minuuden ja muiden ihmisten välillä. Diplomaattisuus sekä asioiden tutkiminen monelta kannalta kuuluvat asiaan. Vaakapainotteinen ihminen, voi olla monessa asiassa kahden tulen välissä. Kun näkee asioita monelta kannalta, on vaikea määritellä niitä tai tehdä päätöksiä. Oppiläksynä onkin rajaaminen, omien puolien pitäminen sekä terve itsekeskeisyys. Vaaka on rauhanrakentaja, neuvottelija sekä sillanrakentaja muiden ihmisten välillä. Vaa`an teemoihin liittyy oppiminen ja kehittyminen ihmissuhteiden kautta ja se on sidoksissa siihen, ketä olemme suhteessa muihin ihmisiin. Vaaka on tasapainon etsijä, joka rakastaa yhteyttä. Hän tuo rakkautta neuvottelupöytään, riitatilanteisiin, ystävyyksiin – kaikkialle missä hän kokee, että ihmiset voisivat ymmärtää toisiaan paremmin. Vaa`an mietelause on: "Todellinen tasapaino ei ole liikkumattomuutta – vaan tietoista liikettä kahden ääripään välillä."

"Kuten kaikki energia lähtee vastakohtaisuudesta, myös psyykellä on sisäinen polariteetti, joka on sen elävyyden välttämätön edellytys, kuten Herakleitos jo kauan sitten tajusi" — Carl Jung

Vaa`an hallitseva planeetta on Venus, joka edustaa rakkautta, arvomaailmaa ja kykyä nauttia elämästä. Venus on feminiininen puolemme, se edustaa kumppania, rakastajaa tai meissä olevaa sisäistä naista. Se missä Venus on kartallamme, kertoo tarpeistamme saada myös täyttymystä sekä mielihyvää. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa toteuttaa sisäistä feminiinistä energiaa, mutta on hyvä tunnistaa omien tarpeiden laatua. Jos unohdamme tämän puolen itsestämme, saatamme menettää elämäniloa, emmekä enää osaa nauttia elämästämme. Venus on roomalainen jumalatar, jonka kreikkalainen vastine on Afrodite. Tämä on kauneuden, sopusoinnun, rakkauden, hedelmällisyyden sekä seksuaalisuuden jumalatar, jota jumalatkaan eivät voineet vastustaa. Venus oli alun perin Italian kasvillisuuden ja maatalouden jumalatar sekä puutarhojen suojelija. Häneen liitettiin kevät, ilo, onnellisuus sekä kauneus.

Kreikkalaisessa mytologiassa oikeudenmukaisuuden jumalatar on Themis, joka edustaa jumalallista lakia, järjestystä ja oikeudenmukaisuutta. Hänet kuvataan usein silmät sidottuna, vaaka toisessa kädessä ja miekka toisessa. Sidotut silmät symboloivat puolueettomuutta, vaaka oikeuden tasapainoa ja miekka kykyä erottaa totuus valheista. Themis oli Zeuksen toinen vaimo ja hänen ensimmäinen ja ylin neuvonantajansa. Häntä kuvataan usein istumassa Zeuksen valtaistuimen vieressä, mikä korostaa hänen viisauttaan ja auktoriteettiaan. Hän ei ollut vain lain vartija, vaan myös opettaja, joka välitti ihmisille oikeudenmukaisuuden, moraalin ja luonnollisen järjestyksen lait. Hän huolehti vuodenaikojen tasapainosta ja eli sopusoinnussa luonnon kanssa. Themiksen symboliikka korostaa luonnollista tasapainoa, puolueetonta oikeudenmukaisuutta sekä kykyä tarkastella asioita useasta näkökulmasta. Hän muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on elää tasapainossa sekä itsensä että luonnollisten rytmien kanssa.

 

 

Tarot korteissa vaa´an kortti on Oikeudenmukaisuus (Oikeus). Oikeudenmukaisuus punnitsee mihin hahmon kädessä oleva vaaka asettuu. Se etsii tasapainoa ja punnitsee kahden hyveen välillä. Toinen hyveistä on kohtuus ja toinen voima. On tärkeä tunnistaa miten käyttää voimaansa oikein, ei liikaa tai liian vähää, vaan kohtuudella. Kortti edustaa vaa’an korkeinta olemusta: ei pelkkää kompromissia, vaan tietoista ja rehellistä päätöksentekoa ja vastuuta. Oikeudenmukaisuus edustaa paljastettua, objektiivista ja selkeää totuutta sekä vastuuta omista teoista ja valinnoista. Siihen liittyy tasapaino – erityisesti mielen ja sydämen välillä. Kortti kertoo, että oikeus toteutuu – joko sisäisesti tai ulkoisesti. Se kutsuu sinua katsomaan asioita objektiivisesti ja ottamaan vastuun valinnoistasi. Kortti kysyy sinulta, voitko toimia puolueettomasti ja reilusti, vaikka sinulla olisi tunneside asiaan?

Oikeudenmukaisuuden kortissa hahmon vasemmassa kädessä on vaaka, joka on tasapainon, objektiivisuuden ja puolueettomuuden symboli. Se voi olla tasapaino järjen ja tunteen välillä, tai toisaalta oikeuden ja armollisuuden. Vaaka punnitsee teot ja seuraukset – ei vain ulkoiset, vaan sisäisetkin motiivit ja se on vertauskuva sisäisestä tuomarista ja karmasta. Hahmon oikeassa kädessä on miekka, joka edustaa totuutta, selkeyttä, älyä, rehellisyyttä ja päättäväisyyttä. Miekka osoittaa suoraan ylöspäin, kohti korkeampaa moraalista totuutta: päätökset tehdään korkeampaan totuuteen nojaten, ei tunteisiin. Miekka on kaksiteräinen – se muistuttaa, että oikeudenmukaisuus voi sekä suojella että haavoittaa. Hahmon päässä oleva kruunu symboloi viisautta ja korkeampaa moraalia. Punainen vaate viittaa intohimoon ja elinvoimaan – mutta se on hillitty, kontrollissa. Harmaat pylväät taustalla viittaavat kaksinaisuuteen (oikea/väärä, valo/varjo) sekä ikiaikaiseen oikeuden temppeliin. Siinä on sama rakenne kuin Ylipapittaren-kortissa – mutta tässä totuus ei piile varjossa, vaan se on selkeä, looginen ja näkyvä. Joskus oikeudenmukaisuuden hahmo katsoo suoraan (vastuun kohtaaminen), joskus silmät sidottuna (puolueettomuus). Oikeudenmukaisuuden kortti on sisäinen tuomari, joka kutsuu sinua kohtaamaan itsesi ilman naamioita. Kortti kysyy: ”Toimitko sinä tasapainossa itsesi kanssa?” Se kannustaa itsereflektointiin ja rehellisyyteen: Missä kohtaa olet ehkä ollut epäoikeudenmukainen itseäsi tai muita kohtaan? Missä kohtaa elämässäsi kaipaat tasapainoa tai oikeuden toteutumista? Oletko valmis ottamaan vastuun – mutta myös päästämään irti syyllisyydestä?

Vaa’an arkkityyppi toimii usein siltarakentajana ja peilinä, joka yhdistää ristiriitaiset voimat. Vaa’an arkkityyppi yhdistetään yleensä seuraaviin piirteisiin:

  • Diplomaatti tai sovittelija: tasapainon ja oikeudenmukaisuuden etsijä.
  • Estetiikan rakastaja: arvostaa taidetta, muotoilua, kauneutta ja harmoniaa.
  • Sosiaalinen ja viehättävä: hyvä keskustelija, joka viihtyy ihmisten parissa.
  • Parisuhdekeskeinen: viihtyy usein paremmin kahdenkeskisissä suhteissa kuin yksin.
  • Päätöksenteon vaikeus: haluaa nähdä kaikki puolet ennen kuin tekee valinnan, mikä voi johtaa jahkailuun.

Carl Jungin arkkityyppien näkökulmasta vaaka voi edustaa esimerkiksi Rakastajan tai Diplomaatin arkkityyppiä – henkilöä, joka etsii harmoniaa itsensä ja muiden välillä sekä tasapainoa elämän eri osa-alueiden välillä. Tarinoissa vaa’an arkkityyppi on se, joka saa ristiriitaiset osapuolet puhumaan toisilleen. Hän edustaa välittäjää, neuvottelijaa ja harmoniaan pyrkivää idealistia. Vaaka syntyy tarpeesta rakentaa yhteys itsen ja toisen välillä. Hänen matkaansa ohjaa kysymys: "Miten voin säilyttää itseni ja silti olla toista varten?" Sen yksi opetus on oman identiteetin omistaminen, vaikka se ei miellyttäisi muita.

Täydenkuun kartalla on perääntyvän Venuksen, Saturnuksen, Kuunnoususolmun ja Merkuriuksen stellium kalojen merkissä. Koko rykelmä on kolmiossa Marsiin, jota kautta energiat pääsevät virtaamaan entistä vahvemmin. Mars antaa tälle herkälle kokoonpanolle toiminnallisuutta ja voimaa toteuttaa asioita käytännössä. Uranuksen sekstiilit kumpaankin suuntaan saavat aikaan Pikkukolmio aspektikuvion. Uranus tuo mukanaan inspiraatiota, äkillisiä oivalluksia ja vapautta, mikä voi johtaa luovaan läpimurtoon tai odottamattomaan sisäiseen selkeyteen. Venuksen perääntyvä vaihe päättyy sunnuntaina 13.4.

Keskiviikkona 16.4. Merkurius siirtyy oinaan merkkiin ja konjunktioon Neptunuksen kanssa. Tämä on ajankohta, jolloin voit saada luovia ideoita, syviä oivalluksia tai intuitiivisia viestejä, mutta päätöksenteossa kannattaa olla hieman varovainen – kaikki ei välttämättä ole sitä, miltä näyttää. Pidä jalat maassa, mutta sydän avoinna inspiraatiolle.

Viikonlopussa on vahva latautunut tunnelma, jonka avulla voimme kerryttää voimavarojamme. Valo on tullut jäädäkseen.

"Se mitä on takanamme tai edessämme, on pientä verrattuna siihen, mitä on sisällämme." —  Ralph Waldo Emerson

Kaunista Täydenkuun viikonloppua! Johanna