-

Jupiterin muodonmuutos

Pohdintoja ajasta

Jupiter siirtyy kaksosten merkkiin sunnuntaina 26.5. Tällöin on Jupiterin, Venuksen ja Auringon konjunktio kaksosissa. Kun mukaan otetaan kolmio perääntyvälle Plutolle sekä sekstiili Neptunukselle muodostuu Pikkukolmio aspektikuvio. Siinä missä Pluto tuo kuvioon voimaa, Neptunuksen kautta saamme herkkyyttä. Auringon, Venuksen ja Jupiterin konjunktio on valovoimainen kuvio, jossa on mukana onnenkantamoisia, iloa ja elinvoimaa. Jupiterin kiertoaika on noin 12 vuotta, joten se viettää noin vuoden kussakin merkissä. Tämän kerran tekstin pääpaino tuleekin Jupiterille.

”Yksi ainoa auringonsäde riittää hävittämään miljoonia varjoja.” —  Franciscus Assisilainen

 

 

Jupiter tunnetaan laajentumisen planeettana. Se edustaa kasvua sekä fyysisellä että hengellisellä tasolla. Jupiterin vaikutus kannustaa parantamaan, oppimaan ja kehittymään. Se rohkaisee totuuden etsimistä ja maailman syvempää ymmärtämistä. Perinteisesti Jupiteria pidetään hyvän onnen planeettana. Jupiterin energia on optimistista ja anteliasta. Sen vaikutuksen alla olevat ihmiset ovat usein optimistisia, iloisia ja avokätisiä. Heillä on positiivinen elämänkatsomus ja taipumus nähdä asioiden valoisa puoli. Jupiter yhdistetään pitkiin matkoihin ja seikkailuihin. Se edustaa halua tutkia uusia horisontteja ja kulttuureja sekä laajentaa tietämystä kokemusten kautta.

Jupiterin mytologia perustuu roomalaiseen jumaltarustoon, jossa hän on pääjumala ja taivaan, ukkosen sekä salamoiden valtias. Jupiterin tarina on monimutkainen ja täynnä jännittäviä kertomuksia, joista monet ovat peräisin kreikkalaisen mytologian Zeuksesta, sillä roomalaiset omaksuivat monia kreikkalaisia jumalia ja myyttejä.

Jupiter oli Saturnuksen (Kronoksen) ja Opsin (Rhean) poika. Saturnus, peläten ennustusta, jonka mukaan yksi hänen lapsistaan syrjäyttäisi hänet, nieli kaikki lapsensa heti näiden syntymän jälkeen. Ops kuitenkin piilotti Jupiterin (Zeuksen) ja antoi Saturnukselle kiven kapaloituna lapsen sijasta. Jupiter kasvoi salaa Kreetan saarella, kunnes tuli tarpeeksi vahvaksi haastamaan isänsä. Jupiter palasi ja pakotti Saturnuksen oksentamaan nieltyinä olleet lapsensa, jotka olivat hänen sisaruksensa: Neptunus (Poseidon), Pluto (Hades), Juno (Hera), Ceres (Demeter) ja Vesta (Hestia). Tämän jälkeen Jupiter johti sisaruksensa kapinaan ja kaatoi isänsä, ottaen hänen paikkansa pääjumalana. Myöhemmin Jupiter pelkäsi saman ennustuksen toteutuvan omalle kohdalleen. Kun maailma oli vapautettu Saturnuksen tyranniasta, Jupiter jakoi valta-asemat veljiensä kesken: Jupiterista tuli taivaan ja jumalien hallitsija, Neptunuksesta merten valtias ja Plutosta alamaailman hallitsija. Tämä jako toi tasapainon ja järjestyksen universumiin. Jupiter meni naimisiin sisarensa Junon kanssa, mutta hänellä oli monia suhteita muiden jumalien ja kuolevaisten kanssa, mikä johti lukuisiin jälkeläisiin. Näiden suhteiden tuloksena syntyi monia tärkeitä hahmoja mytologiassa, kuten esimerkiksi Minerva (Pallas Athene), Mars (Ares), Hercules (Herakles), Apollo ja Diana (Artemis).

Jupiter yhdistetään useisiin symboleihin, kuten kotkaan, joka oli hänen pyhä lintunsa ja symboloi hänen valtaansa ja ylevyyttään. Salama oli hänen aseensa, jota hän käytti osoittaakseen voimansa ja hallitakseen ukkosta ja myrskyjä. Roomalaisessa taiteessa ja kirjallisuudessa Jupiter kuvattiin usein voimakkaana, parrakkaana miehenä, joka piti salamaa kädessään.

Jupiter oli tunnettu lukuisista romansseistaan, joista monet vaativat oveluutta ja muodonmuutoksia. Jupiter naamioitui usein eläimeksi tai muuksi olennoksi houkutellakseen tai suojellakseen rakastettujaan. Yksi tunnetuimmista Jupiterin muodonmuutoksista oli, kun hän muuttui valkoiseksi häräksi hurmatakseen Europan. Jupiter naamioitui häräksi ja sekoittui kuninkaan laumaan. Europa ihastui kauniiseen ja lempeään eläimeen, nousi sen selkään, jolloin Jupiter kantoi hänet meren yli Kreetan saarelle. Siellä hän paljasti todellisen identiteettinsä ja Europa synnytti hänelle useita lapsia, joista yksi oli Minos, Kreetan myyttinen kuningas.

Jupiterin tarinat, joissa hän muuttaa itsensä eläimeksi tai muuksi olennoksi, heijastavat hänen oveluuttaan ja voimaansa muodonmuutoksessa. Nämä myytit kertovat paljon sekä Jupiterin hahmon monimutkaisuudesta että antiikin mytologian rikkaudesta. Myyttien taustalla on monitasoinen symboliikka, joka toistuu monissa eri kansanperinteissä ja kertomuksissa.

 

 

Jupiterin tarot kortti on Kohtalonpyörä. Kortin keskellä oleva pyörä symboloi elämän syklisyyttä, jatkuvaa muutosta ja kohtalon käänteitä.. Se viittaa siihen, että elämä on täynnä nousuja ja laskuja, ja mikään ei pysy ikuisesti samana. Kortti korostaa kohtalon roolia ja ajatusta siitä, että jotkut tapahtumat ovat hallitsemattomia. Se toimii muistutuksena siitä, että elämän virtaan on hyvä sopeutua ja olla avoin muutoksen tuomille mahdollisuuksille. Pyörän päällä oleva sfinksi, joka pitää miekkaa, symboloi tietoa, tasapainoa ja ymmärryksen voimaa. Pyörän vasemmalla puolella oleva käärme, usein yhdistettynä Typhoniin, edustaa kaaosta ja materialismiin laskeutumista. Oikealla puolella oleva Anubis, Egyptin kuoleman jumala, symboloi nousua materiaalista kohti henkistä. Kortin neljässä kulmassa on neljä siivekästä olentoa: ihminen, kotka, leijona ja härkä. Nämä symboloivat neljää kiinteää horoskooppimerkkiä (vesimies, skorpioni, leijona ja härkä). Näin saamme tasapainon myös eri elementtien eli tulen, maan, ilman ja veden välille. Ne korostavat vakautta muutoksen keskellä. Numero kymmenen symboloi kaiken alkua ja loppua. Pyörässä on kirjaimet T-A-R-O, jotka voivat muodostaa sanan "TARO" (tarot) tai "ROTA" (latina, pyörä), mikä korostaa kortin yhteyttä tarot-pakkaan ja pyörän symboliikkaan. Kortti symboloi astrologista Jod suurkuvioita.

 

 

Marsin, Kuunnoususolmun ja Khironin konjunktio oinaan merkissä on neliössä perääntyvään Cerekseen ja Vestaan. Tästä muodostuu T-risti niminen aspektikuvio. Parhaimmillaan kuvio ohjaa syvemmän viisauden ja parantavien tekijöiden äärelle, mutta jos energiaa ei kohdista oikeisiin asioihin se voi purkautua hallitsemattomalla tavalla. Oinas on alkukantainen tulimerkki, jossa on paljon voimaa ja nopeutta. Khiron on tietäjä sekä haavoittunut parantaja, jolla on maagiset avaimet käytössä. Mars on luonteeltaan aggressiivinen, eteenpäin menevä ja parhaimmillaan uutta rakentava. Roomalaisten Mars oli suojelevampi ja rakentavampi kuin kreikkalaisten Ares. Kun nämä voimat yhdistyvät, voimme luoda jotain uutta ja elinvoimaista. Meillä on mahdollisuus valita mihin energiamme kohdistamme ja millaisia valintoja teemme. Ja on myös päiviä, jolloin ei tarvitse tehdä mitään, vaan on tärkeä ladata akkunsa, jotta energiaa riittää kun on aika edetä.

”Ihmisen perimmäinen valinta-sikäli kuin hän haluaa ylittää itsensä- on se, luodako vai tuhota, rakastaako vai vihata.” —  Erich Fromm 

Kaunista ja levollista viikonloppua! Johanna

 


Emmi Vuorinen; Vapaa päivä