-

Kaunista joulunaikaa ja Talvipäivänseisausta

Pohdintoja ajasta

Perjantaina 22.12. kello 5:27 Aurinko siirtyy kauriin merkkiin ja on Talvipäivänseisauksen aika. Kauriin hallitseva planeetta on Saturnus, joka tunnetaan vahvasta auktoriteetti asemastaan. Muinaiset roomalaiset juhlivat Saturnalia juhlaa Saturnuksen kunniaksi. Alkujaan juhla oli yhden päivän mittainen, mutta myöhemmin se laajentui viikon mittaiseksi. Juliaanisen kalenterin mukaan sen ajankohta oli 17.–23.12. Juhlat olivat värikkäitä ja runsaita. Työt ja koulut suljettiin. Vaatteet vaihdettiin värikkäisiin juhlavaatteisiin, kodit koristeltiin seppelein, ihmiset lauloivat ja soittivat musiikkia sekä pelasivat pelejä. Kynttilät valaisivat koteja ja loivat tunnelmaa. Vahakynttilät symboloivat talvipäivänseisauksen jälkeen palaavaa valoa, elämänvaloa sekä tiedon ja totuuden etsimistä. Kuri ja järjestys oli hetkellisesti tauolla. Kaunat unohdettiin ja riidat annettiin anteeksi.

Roomassa sijaitsevassa Saturnuksen temppelissä, Saturnuksen patsaalla oli jalat sidottu yhteen. Juhlan aikana nämä villasidokset avattiin. Tämä symboloi jumalan vapautumista. Joissain paikoin Saturnalia juhlan alkuperään liitettiin Aatami. Kun hän näki päivien lyhenevän, hän luuli sen olevan rangaistus hänen synneistään. Aatami paastosi ja rukoili kahdeksan päivää, kunnes hän näki talvipäivänseisauksen ja päivän pitenevän.

Talvipäivänseisausta on juhlittu eri kulttuureissa monin eri rituaalein. Monilla Siperian heimoilla on shamanistisia käytäntöjä. Shamaanit pukeutuvat punaiseen ja valkoiseen asuun vieraillessaan ihmisten luona suorittamassa seremonioita. Puuhun ripustettiin esimerkiksi omenoita symboloimaan tiedonpuuta. Romaniassa laulajat ovat perinteisesti pukeutuneet karhun asuihin karkottaakseen pahoja henkiä ja rikastuttaakseen maaperää uutta vuotta varten.

Egyptiläinen Osiris syntyi 25. joulukuuta noin 2400 eaa. neitsyt äiti Isikselle. Hän oli elämän, kuoleman, kuolemattomuuden, ylösnousemuksen sekä hedelmällisyyden jumala. Häneen liitettiin luonnon kiertokulku sekä maanviljely. Myös Saturnus on ajan ja maatalouden jumala.

Tuomaan päivän ja joulun välistä aikaa, on kutsuttu pesäpäiviksi. Näiden kolmen päivän aikana aurinko kerryttää ja vahvistaa voimaansa. Talvipäivänseisauksen ja joulun aika on kasvavan valon ja uudestisyntymisen aikaa. Talvipäivänseisauksen kartta avaa ovet kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin.

 

 

Talvipäivänseisauksen kartalla on Auringon ja perääntyvän Merkuriuksen konjunktio. Merkuriuksen uusi sykli alkaa, joten tämä on hyvä hetki inventaariolle. Voimme katsoa mistä olemme valmiita päästämään irti, jotta uutta voi tulla tilalle.  Auringon ja Merkuriuksen kolmio Kuulle sekä perääntyvälle Jupiterille luo runsautta ja hyvinvointia. Lauantaina 23.12. Merkurius pakittaa jousimiehen merkkiin. Auringon ja Merkuriuksen sekstiili Saturnukselle lujittaa ja vakauttaa aikaa. Se tulee tarpeeseen, koska Aurinko ja Merkurius ovat oppositiossa perääntyvään Vestaan, joten välillä voi olla vaikea rauhoittua ja keskittyä olennaiseen. Pluton ja Kuun välinen neliö voi tuntua myös raskaalta. Ajassa on avaimet, joilla päästä pyhyyden ytimeen ja joskus paine voi toimia aktivoivana tekijänä.

”Hiljaisuudella on monet kasvot, se on näkymätön ja ilmenee niin monin tavoin. Hiljaisuus on aine, jossa me elämme. Se ympäröi meitä kuin ilma kuin valo kuin pimeys. Elämä kasvaa hiljaisuudesta. Siemenet kypsyvät sen sylissä.” —Anne Fried

 

Venuksen ja Pallas Athenen konjunktio skorpionin merkissä on väljä, mutta tuntuu kyllä. Oppositiossa on perääntyvä Uranus, joka lisää levottomuutta. Saatamme kaivata vapautta ja irtiottoja. Venuksen ja Neptunuksen välisen kolmion kautta saamme harmoniaa ja hyvää tahtoa, kun taas sekstiili Junoon tukee omien arvojen tunnistamista sekä niihin sitoutumista.

Mars on jousimiehen tulimerkissä ja neliössä Neptunukseen sekä toisella puolella olevaan Junoon. Ajelehtivaa tunnelmaan tulee kitkaa Marsin ja Uranuksen kvinkunssin myötä. Vaikka suunta voi olla hakusessa magneetin voimaa ei pidä aliarvioida. Marsin kolmio Kuunnoususolmulle sekä Khironille ja sekstiili Kuunlaskusolmulle on täynnä räjähtävää voimaa. Joskus suunta löytyy matkan varrella, eikä sitä tarvitse tietää etukäteen.

”Yö on täynnä salaisuuksia, jotka syntyvät hiljaisuudessa. Hiljaisuus on elävää. Yöllä se on pitempi, syvempi, pimeämpi, äänettömämpi: Se kasvaa. On suuri seikkailu kuunnella sisäisesti, mitä hiljaisuudessa tapahtuu. Äänet ja liikkeet ovat eläviä, kaikki on elävää. Kun kaikki on hiljaista, tiedän olevani elämän syvyydessä.” –Anne Fried

 

Keskiviikkona 27.12. kello 2:33 on Täysikuu ravun merkissä. Joulukuun Täysikuuta kutsutaan nimillä kylmäkuu, pitkän yön kuu, sudenkuu, lumikuu, karhukuu sekä kahdestoista kuu. Täydenkuun kartalla Auringon ja Lilithin välille muodostuva kolmio aspekti tukee voimaantumista ja Auringon kasvavaa voimaa. Myös aiemmin mainittu Jupiterin kolmio tukee tämän kertaista Täydenkuun aikaa.

Mars ja Merkurius ovat konjunktiossa yhdistämässä voimansa. Marsin ja Merkuriuksen oppositio Vestalle täydentää aiemmat Talvipäivänseisauksen aspektit Suuri risti kuvioksi.

Täydenkuun kartalla oleva Venuksen ja Pluton sekstiili vahvistaa Venuksen skorpionin merkin positiivisia puolia. Venus siirtyy jousimiehen merkkiin perjantaina 29.12. Sitä vastoin Venuksen ja Saturnuksen neliö toimii ajanvartijana, jolloin joudumme hyväksymään mahdolliset ristiriidat ajoittamisten ja omien aikataulujen välillä. Myös Merkuriuksen perääntyvän vaiheen aikana voi suunnitelmat mennä uusiksi muutamaankin kertaan.

Ajallisesti pimeys alkaa pikkuhiljaa kääntyä valon puolelle. Ajassa on paljon kaunista pyhyyttä, johon keskittyä, vaikka se ei aina olekaan niin yksinkertaista. Kaiken kiireen keskellä on hyvä raivata tilaa hiljaisuudelle, jotta voimme päästä sisäisen temppelin äärelle.

”Toivo on kuin lintu. Se koskettaa sielua ja laulaa sanatonta laulua. Eikä se koskaan hiljene.” — Emily Dickinson

Kaunista Talvipäivänseisausta ja joulun aikaa!Johanna

 


Teoskuva; Saraeleni Miinin