-

Täydenkuun tunnelmia

Pohdintoja ajasta

Perjantaina 19.4. klo 14:12 on Täysikuu vaa`an merkissä ja Aurinko oinaan merkissä. Alla lisään ajankuvaan mukaan hieman pääsiäiseen liittyvää symboliikkaa. Täysikuu on tunnepainotteista aikaa. Aurinko sekä Kuu ovat vastakkain. Aurinko, vahvana päivänvalona sekä maskuliinisena vitaalivoimana herättää luonnon henkiin. Kuu edustaa taas piilevää yönvaloa ja feminiinisistä turvallisuuskaipuista puoltamme. Meissä olevat erilaiset puolet sekä tarpeet etsivät tasapainopistettä. Täydenkuunkartalla on Auringon sekä Uranuksen yhtymä. Uranus on parhaimmillaan kuin vahva kevättuuli, mikä pyöräyttää pölyt nurkista. Kun `ilma ja tuli` leimahtaa, on hyvä tiedostaa siinä olevat riskit. Jupiter lisää tätä laajentavaa energiaa entisestään. Jupiterin kolmio Auringolle sekä sekstiili Kuulle on optimistinen ja täynnä elämää. Pluton neliöt Auringolle sekä Kuulle toimii taas toisin. Kun sekä Pluto että Saturnus ovat Kuunlaskusolmulla kauriin merkissä, menneisyyden asiat ovat pinnassa. Niiden oppositio Kuunnoususolmulle, sen ollessa ravun merkissä, voi tuoda tarpeen `repäistä` itsensä irti menneisyydestä. Edellä mainituista muodostuu Suuri-risti kuvio.Vaikka tarve toimia olisi vahva, se ei aina palvele tätä hetkeä. Yksi osa kärsimyksestä aiheutuu siitä, että koemme että jotain on tehtävä, mutta emme voi vielä toimia sen mukaisesti. Jotain on vielä kesken. Tämä keskeneräisyyden hyväksyminen, voi olla parasta lempeyttä, mitä voit itsellesi suoda.

Khironin, Merkuriuksen sekä Venuksen kvinkunssi eli alitajuinen haastekulma Kuulle, voi olla tunne-älyä ajatellen tärkeä tekijä. Emme voi pelkästään järjellä käsitellä tunteita. Jos taas eläisimme tunteiden varassa, ilman järjen tuomaa tukea, sekään ei olisi toivottavaa. `Täydenkuun kartalla` on silta eriparisten tekijöiden välillä. Tämän avulla me etsimme tasapainopistettä, kuka minkäkin asian suhteen.

Lauantaina 20.4. Aurinko siirtyy oinaasta härän merkkiin ja Venus kaloista oinaan merkkiin. Härän merkki on hedelmällinen ja ravitseva. Siinä missä siihen liitetään hitautta, Venuksen siirtymä oinaaseen tuo taas potkua. Tähän sopii hyvin Eostrea jumalattaren teemat.

Mytologiassa Eostrea on kevään ja aamunnousun jumalatar, josta käytetään myös nimiä Eastrea sekä Ostara. Jäniksen symboliikkaan liitetään kevään jumalatar Eostrea. Jumalattaren uskottiin tulevan pääsiäisen aikaan maan päälle jäniksen muodossa. Hänen kerrottiin munivan värillisiä munia. Jänis liitetään myös hedelmällisyyteen. Vanhoissa uskomuksissa kerrotaan jäniksen nukkuvan silmät auki. Tätä on pidetty vertauskuvana vapahtajasta. Kuollessaankaan hän ei nukkunut ikuiseen uneen.

Pääsiäismunien uskottiin olevan taikakaluja, mitä Eostrea jumalatar oli muninut. Vastalahjaksi saaduista munista, jumalattarelle annettiin vastaleikattua ruohoa, tuoreita kukkia, makeisia sekä värjättyjä munia. Ne liitettiin myös hedelmällisyyteen, kasvuun sekä ylösnousemukseen. Alkujaan pääsiäismunat maalattiin punaiseksi eli ylösnousemuksen väriksi. Kananmunat, kanat, tiput ja jänikset symboloivat syntymää sekä elämää.

Symboliikaltaan tämä kaikki liittyy puhdistumiseen, eheytymiseen ja vapautumiseen sekä toivon heräämiseen. `Pimeän ja kylmän` talven jälkeen heräämme henkiin ja valo sekä lämpö ottavat vastaan. Pääsiäinen on sekä surun että ilon juhla. Se synnyttää toivoa.

Pääsiäinen on niin ortodoksisessa kuin myös kristinuskossa juhlista suurin sekä vanhin. Se edustaa Jeesuksen ylösnousemusta sekä kuoleman voittamista. Tämä on monessa uskonnossa ja kulttuurissa symboliikaltaan uusi alku ja verrattavissa vuodenvaihteeseen. Tätä ennen on hiljainen viikko, mikä kuvastaa Kristuksen kärsimyskertomusta. Hiljainen viikko alkaa palmusunnuntaista. Sitä kutsutaan myös pyhäksi viikoksi, suureksi viikoksi sekä piinaviikoksi. Juutalaiset eivät vietä pääsiäistä, vaan pesah-juhlaa. Se edustaa Mooseksen aikaisen Egyptin orjuudesta vapautumista.

Kiirastorstai on puhdistuspäivä. Pitkäperjantaita vietetään Jeesuksen ristiinnaulitsemisen muistolle. Se liitetään kärsimyksen ja kivun kohtaamiseen. Pääsiäissunnuntai on ylösnousemuksen päivä. Pääsiäinen muodostuu isommasta kokonaisuudesta, minkä voi kokea ja elää läpi viikon mittaisena `matkana`.

Tämänkertainen Täysikuu ja elettävä aika pitää sisällään paljon mahdollisuuksia. Me voimme kokea, kuinka syntyä uudelleen.

`Istumme ääneti tekemättä mitään. Kevät tulee silti. Ja Ruoho kasvaa itsestään.`-Osho

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén